GenelKablo Geri Dönüşümü

Kablo Geri Dönüşümü

Geri dönüştürülebilir atıklar içerisinde kağıt, metaller ve plastikler bulunur. Diğer malzemelerden ayrıştırılmış halde geri dönüşüme yollanabilen bu maddeler, kimi zaman bazı geri dönüşüm ürünlerinde bir arada da bulunabilir. Geri dönüştürülecek kabloların da içerisinde iletken metal parçalar, dış kısmında ise güvenliği sağlamak için plastik veya çelik, kurşun gibi maddelerden bir kaplama vardır. Hurdacılık sektöründe kablolar doğrudan geri dönüşüm için kabul edilir ve özel makinelerle ayrıştırılarak yeniden kullanıma hazır hale getirilir. 

Birçok metal içerikli ürün gibi, kablolar da geri dönüştürülmediği zaman büyük bir israfa neden olmaktadır. Kabloların içerisinde bulunan iletken metaller, defalarca geri dönüştürülmesinde hiçbir sorun olmayan malzemelerdir. Dolayısıyla, atık kabloların çöpe atılması önerilmez. Kabloların hem plastik hem iletken metal kısımları geri dönüşüme uygundur ve hurdacılık sektöründe birbirinden ayrılarak ayrı ayrı geri döüştürülür, yeniden hammadde olarak kullanıma hazırlanmış olur.

Kablolar, teknoloji ve haberleşme sektörlerinin tamamında en önemli, olmazsa olmaz parçalardan biridir. Ancak hassas bir düzenek olduğu için, çeşitli sebeplerle bozulan kablolar dünyadaki metal ve plastik atık miktarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu noktada ekonomik tasarrufun bel kemiği olan hurdacılık sektörü devreye girer ve kablolarda bulunan değerli, sil baştan üretimi oldukça pahalı olan metalleri daha ucuza mal ederek hem zamandan hem enerjiden tasarruf edilmesini sağlar. 

Kablolarda Bulunan Geri Dönüşüm Değerli Malzemeler

Kablolar, haberleşme ve teknoloji sektöründe kullanılan, içerisinde iletken metal bir kısım; dışında ise iletken bölüme dokunmayı engelleyen, genellikle plastikten, kimi zaman da iletken olmayan başka malzemelerden bir bölüm içeren ürünlerdir. Kabloların içerisindeki metal tel kısım, altından sonra elektriği en iyi ileten metal olan bakırdan yapılmaktadır. Bazı durumlarda değişik metal karışımlarından veya alüminyumdan da yapılır. Hurdacılık tesislerinde birbirinden ayrılan metallere gerekli işlemler uygulanarak geri dönüştürülür. En kıymetli hurda metallerinden biri olan bakır, kablo geri dönüşümü sırasında ortaya çıkarılıp yeniden üretime kazandırılır. Defalarca kez geri dönüşme potansiyeli bulunan bakır, böylelikle tekrar sanayide kullanılmak üzere yeni bir başlangıç yapmış olur. 

Kablo Geri Dönüşüm Süreçleri Nelerdir?

Artık kullanımdan düşmüş kabloların geri dönüşümü, bu işe özel aletler kullanılarak yapılmaktadır. Elektrik ve haberleşme sanayiinde kullanıldığı için tehlikeli atıklar sınıfına da girebilen kablo atıkları, öncelikle hurdacılık tesislerinde radyasyon ölçümünden geçirilir.

Genellikle uzun boyutlarda bulunan kablolar, her şeyden önce özel kablo kırma makinelerinde küçük küçük parçalara ayrılır. Ardından, ufak parçalara ayrılmış olan kabloların birlikte geri dönüşemeyecek kısımları soyma makinesi yardımıyla ayrı ayrı çıkarılır. Bu aşamada, dış kısımda bulunan plastikle içinde görülen metallerin birbirinden ayrılması amaçlanmaktadır. 

Kabloların dışından soyulan plastik ve kauçuk kısımlar, kendi içlerinde de ayrıştırılarak birbirinden ayrı bir şekilde geri dönüşüme yollanır. Kablonun iç tarafından çıkarılan metal kısımda hala plastikler bulunabilir, buradan ortaya çıkan bakır ve plastik karışımı kısım ise yeniden ayrıştırılarak ayrı ayrı geri dönüştürülür. 

Kablo Geri Dönüşümü Neden Önemlidir?

Tüm dünyada her geçen gün teknolojik aletlerin, haberleşmenin ve elektriklie çalışan cihazların kullanımı ve önemi artmaktadır. Hiç durmaksızın üretim ve tüketim gerçekleştirilen bu alanlarda, ürünlerin kullanım ömrü de hızla dolmakta, çok yüksek miktarlarda atık üretimine sebep olmaktadır. Teknolojik atıkların en önemlilerinden biri de ömrünü doldurmuş kablolardan meydana gelen atıklardır. Bu denli fazla üretilen ve içindeki metallerden faydalanmanın başka bir yolu bulunmayan, tamiri oldukça güç olan kabloların geri dönüştürülmesi, plastik ve metallerin çöp olmasını engellemektedir. 

Özellikle plastik atıkların dünyaya verdiği zararı engellemek için plastik geri dönüşümü oldukça önemlidir. Ancak kablo içinde bulunan bakır gibi değerli metallerin de binlerce kez geri dönüşebildiği ve bu geri dönüşüm işlemleri sayesinde sıfırdan üretime kıyasla oldukça önemli bir miktarda maddi tasarruf sağlandığı da bir gerçektir. Baştan üretilmesinden daha ucuza mal olan bakırların geri dönüştürülüp üretime ve ekonomiye geri kazandırılması, döngüsel ekonomiye büyük bir katkı sunmaktadır. 

Döngüsel ekonomi, endüstriyel ekonomide benimsenen klasik “üretim, kullanım ve imha” süreçlerinin değişerek “üretim, kullanım ve geri dönüşüm” şeklinde olmasını öneren bir ekonomi anlayışıdır. Hurdacılık sektörü, üretilip kullanım ömrünü doldurmuş ürünlerin geri dönüştürür; sıfırdan üretimden daha ucuza mal edilmesini sağlayarak hem döngüsel ekonomi anlayışına, hem de çevreyi koruma çalışmalarına destek vermiş olur.